2020 m. rugpjūčio 12 d., trečiadienis

Baltarusijai reikia naujų, demokratiškų ir teisingų prezidento rinkimų

   Baltarusijoje jau trečią parą nesiliauja protestai. Gerbiu baltarusių kovą už laisvus, demokratiškus ir teisingus rinkimus. Šis didelis žmonių nepasitenkinimas ir protestas dėl rinkimų proceso ir rezultatų rodo, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti. Nes jei tikrai 80 proc. rinkėjų prezidento rinkimuose būtų balsavę už prezidentą Aliaksandrą Lukašenką- tai tokio stipraus ir plataus masto protesto dėl rinkimų rezultato teisingumo nebūtų. Akivaizdu, Baltarusijos žmonės pastaruoju metu nori permainų.
   Skelbti kandidatę į prezidentus Svetlaną Cichanouskają laimėjusią rinkimus negalima, nes nebuvo tinkamai organizuoti rinkimai, o rezultatai taip suklastoti, jog jais remtis neįmanoma. Dėl to yra visiškai neaišku, kiek rinkėjų ją norėtų matyti prezidento poste. Dabar, kai ji pabėgo iš Baltarusijos ir atvykusi į Lietuvą paskelbė pareiškimą apie savo pasirinkimą ir nuomonę dėl įvykių Baltarusijoje, ją vadinti šios šalies opozicijos lydere- irgi nebegalima. Tuo labiau, kai matyti, kad jos pareiškimas yra nuoširdus ir padarytas savo valia.
   Pažymėtina, kad Rusija bando įtakoti ir valdyti  įvykius Baltarusijoje. Ji tam galios turi. Todėl šie prezidento rinkimai ir įvykiai po jų yra svarbūs ne tik šiai šaliai, kitiems NVS lyderiams, bet gali turėti įtakos Vakarų šalių ar netgi pasauliniu mastu šalių vidaus politikai, visuomeniniams procesams ir valdžios atsakui į juos. Kadangi perversmui iš anksto buvo labai tiksliai ir racionaliai ruoštasi bei prezidentas A.Lukašenka ir jo jėgos struktūros veikia efektyviai, ši kova tarp jo ir opozicijos tampa dar aktualesnė tarptautiniu mastu. Kremliaus propagandos galimybės ir jo įtaka visuomenėms aiškėja, todėl Rusija negali sau leisti pralaimėti. Ši kova labai rimta, kitaip negu Chabarovsko krašte, kur nepasitenkinimo židinį centrinė valdžia sėkmingai yra izoliavusi ir pavertusi kažką panašaus į pratybas.
   Suprantu gana nuosaikią Vakarų šalių poziciją prezidento A.Lukašenkos ir visų įvykių Baltarusijoje atžvilgiu. Paveikti įvykius šioje šalyje Vakarų valstybės turi mažai galimybių. Tenka atkreipti dėmesį, kad Lietuvos valdžia iš viso neturi jokių solidesnių galimybių paveikti įvykius Baltarusijoje, todėl jei nenori, kad Rusija ja pasinaudotų, privalo visus savo veiksmus derinti su didžiosioms Vakarų valstybėmis. O Vakarų šalys akivaizdžiai vengia bet kokio žingsnio, kuris gali provokuoti ar labai suerzinti Maskvą. Matyt bijosi, kad nepasikartotų Krymo ir Donbaso scenarijus. Mano nuomone, šiuo metu Baltarusijoje yra trys jėgos, kurios gali ir realiai veikia: Kremlius, A.Lukašenka ir šios šalies žmonių nuotaikos. Visi kiti- stebėtojai, patarėjai, padrąsintojai, ramintojai ir išvadų darytojai.
   Aš šioje situacijoje labai palaikau paprastus baltarusijos žmones ir manau, kad jie nusipelnę laisvų, demokratiškų ir teisingų prezidento rinkimų. Linkiu baltarusiams mąstyti savo galva ir patiems nuspręsti, kas bus jų prezidentas ir kaip turi būti tvarkoma jų šalis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą