2020 m. lapkričio 12 d., ketvirtadienis

Košmaras JAV prezidento rinkimuose

 

 

   Jungtinėse valstijose baigėsi Prezidento rinkimai, bet nugalėtojas dar neaiškus, nes vyksta ginčai dėl rinkimų teisėtumo, laisvumo, sąžiningumo ir skaidrumo. Manau, dar anksti sveikinti Joe Biden su pergale, nes prasidėjusiuose teisminiuose procesuose dėl rinkimų neskaidrumo ir balsų klastojimo turėtų paaiškėti tikroji padėtis. Tikėkimės bus balsų perskaičiavimai bei rinkimų teisėtumo, teisingumo ir sąžiningumo įvertinimai, nes tai normali praktika demokratinėje valstybėje. Be to Joe Biden pergalė dar nėra oficialiai patvirtinta kiekvienoje valstijoje.

   Manau, Donald Trump elgesys po rinkimų yra visiškai suprantamas ir jis nekenkia demokratiniam procesui bei siekiui JAV turėti teisingus, laisvus ir sąžiningus rinkimus. Tik nesuprantu pagrindinių JAV žiniasklaidos priemonių, kurios rinkimų metu ir ypač po jų yra labai piktybiškai šališkos ir neobjektyvios. Kas dabar dedasi su JAV žiniasklaida yra kažkas neįtikėtino! Pavyzdžiui, tiesioginio eterio metu didžiosios televizijos nutraukė transliaciją, kai Donald Trump pradėjo skųstis, jog jis turi duomenų, kad rinkimai suklastoti. Televizijų diktoriai leido sau pasakyti, jog privalo nutraukti transliaciją, nes prezidentas pradėjo akiplėšiškai, be jokių įrodymų meluoti! Tai-siaubingas ir absoliučiai netoleruotinas demokratinėje valstybėje žiniasklaidos elgesys! Juk dar nebuvo balsų perskaičiavimo, oficialaus patvirtinimo ir nėra galutinių teismų verdiktų, bet žurnalistai sau leidžia pasmerkti prezidentą ir, milijonams žmonių žiūrint, apkaltinti jį melavimu ir visiškai begėdišku nesąžiningumu. Šiuo metu panašių pavyzdžių JAV žiniasklaidoje gausu. Be to JAV politinė klasė ir dauguma elito užsiiminėja propaganda ir siekia įtvirtinti rinkimų rezultatus, pažeisdami demokratinį rinkiminį procesą ir nerodydami jokios pagarbos rinkėjų valiai. Tenka pripažinti, Jungtinės valstijos pasaulio akyse patyrė visišką fiasko, o savo piliečių akyse -nepasitikėjimą.

    Bet laidoti JAV demokratiją, manau,  yra per anksti. Nematau jokios katastrofos. Ši šalis turi gilias demokratijos tradicijas, visada rodė oficialiai pagarbą rinkėjų valiai ir buvo pavyzdys kaip organizuoti rinkimus. Pavyzdžiui, 2016 m. Prezidento rinkimuose nugalėjęs daugumos elito nemėgstamas Donald Trump buvo patvirtintas ir tapo prezidentu. Tačiau, būtent, šiuose rinkimuose įvyko kažkoks košmaras. Painiavos į rinkimų procesą dar daugiau įvėlė Kongresas, leidęs dar paprasčiau ir lengviau rinkėjams balsuoti paštu, nepasirūpinęs užkirsti kelią galimam balsų sukčiavimui ir klastojimui. Taip susidarė galimybė prabalsuoti mirusiems žmonėms, kurių įtariama gali būti balsavusių iki 1,5 milijonų [žinoma, tai tik-  įtarimai, kuriuos turi patvirtinti ar atmesti tik teismas]. Sutikite, kad tai -dideli skaičiai. Kitas netoleruotinas dalykas- draudimas stebėti rinkimus tarptautiniams stebėtojams. Kitų galimų pažeidimų neminėsiu, o ir visų Donald Trump komandos pateiktų nežinau. Galimus rinkimų pažeidimus turėtų išsiaiškinti atitinkamos JAV institucijos. Taip pat reikia galų gale išspręsti valstybės institucijoms priešiškų užsienio šalių kišimąsi į JAV demokratinius procesus problemą.

   Tikiuosi JAV elitas susirūpins savo demokratijos ir laisvės švyturio įvaizdžiu pasaulyje atstatymu bei legitimumo JAV viduje poreikiu ir leis rinkimų procesui baigtis demokratišku, laisvu, teisėtu ir sąžiningu rezultatu. Mano nuomone, Jungtinės valstijos turi galimybę išeiti iš šios košmariškos situacijos sustiprėjusios. To šiai šaliai ir linkiu.

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą