2021 m. sausio 21 d., ketvirtadienis

Lietuvos demokratija neprilygsta JAV demokratijai

    Vakar Jungtinėse valstijose buvo inauguruotas 46- asis JAV Prezidentas Joe Biden. Koronaviruso pandemija, įaudrinta visuomenė dėl Prezidento rinkimų rezultato teisingumo ir sausio 6 dieną prasiveržęs smurtas Kapitolijuje privertė naujo JAV Prezidento inauguraciją vykti ne taip, kaip buvo įprasta. Reikia pastebėti, jog nepaisant sunkių sąlygų ir perversmo bandymo, Jungtinės valstijos griežtai laikėsi Konstitucijos ir savo demokratinių procedūrų. Ši šalis visam pasauliui įrodė savo, kaip vakarietiškos demokratijos lyderės, patikimumą ir galią.

   Vis tik po rinkiminis laikotarpis parodė, kad JAV demokratija turi problemų ir susiduria su rimtais išbandymais, nes visuomenėje yra itin gilus rasinis, tautinis, religinis, socialinis, ideologinis bei valstijų susiskaldymas ir susipriešinimas. Prezidento inauguracija praėjo ramiai, be didelių protestų ir tai rodo, kad Amerika geba susitelkti. Donald Trump ir jo šalininkų maištas dėl rinkimų rezultato teisingumo ir Kapitolijaus užėmimas, mano manymu, tėra Rusijos, tarptautinio ‘’Q Anon’’  judėjimo, kraštutinių dešiniųjų ir panašių jėgų Pyro pergalė. Jei naujoji administracija sugebės vykdyti Ameriką vienijančią politiką ir nepraras perimtos  iniciatyvos propagandiniuose frontuose- tai JAV skaldantis Donald Trump prezidentavimas ir Rusijos palaikomo perversmo bandymas teliks pamokančia istorija šios šalies demokratijai ir elitui.

   Nesutinku su teigiančiais, kad Kapitolijaus šturmas parodė, jog Jungtinės valstijos tampa bananų respublika ar netgi žlunganti valstybė, o Prezidento rinkimų procesas ir jo rezultatas bei po to sekę teismai - kaip autokratinėje valstybėje. Matau šiuose teiginiuose daugiau propagandos negu tiesos. Taip, Amerika patyrė krizę ir tai išryškino būtinumą nedelsiant spręsti susikaupusias demokratijos problemas bei skaidrinti rinkimų organizavimą. Tačiau ši šalis, reikia pripažinti, toliau išlieka viena pirmaujančių demokratijų pasaulyje. Tą nesunkiai galima įrodyti, jei JAV palygintume su ES valstybės Lietuvos demokratija. Pavyzdžiui, nepaisant abejonių dėl balsų skaičiavimo sąžiningumo rinkimuose, Prezidentas Joe Biden matosi turi didesnį palaikymą šios šalies visuomenėje negu Donald Trump. Tuo tarpu Lietuvoje panašiu laiku vykusių Seimo rinkimų rezultatai byloja priešingai- rinkimus laimėjusios partijos, sudarančios dabartinę valdančią daugumą, nesijaučia, kad turėtų visuomenės daugumos palaikymą. Dar daugiau- visuomenės dauguma jaučiasi nenorėjo konservatorių ir liberalų valdžios ir tai tikrai yra ne ta valdžia, kokios jie tikėjosi. Juk net nemaža dalis rinkėjų, balsavusių už konservatorius ir liberalus, norėjo, jog jie būtų tik stipri opozicija. Galima pateikti palyginimui dar vieną pavyzdį.  Amerikoje rinkimų procesu ir rezultatu nepatenkintas juos pralaimėjęs Donal Trump ir jo šalininkai, o Lietuvoje nepatenkinti Vyriausiosios rinkimų komisijos darbu  rinkimus laimėjusios Konservatorių ir liberalų partijos, nes jų manymu VRK pirmininkei Laurai Matjošaitytei trūksta administracinių gebėjimų ir ji buvo neobjektyvi, kadangi rinkimuose palaikė pralaimėjusią Valstiečių partiją…  Be to, Lietuvoje rinkėjams mažai rūpi rinkimų rezultatų teisingumas, jie pripratę prie šališko VRK darbo ir aplamai- politiškai gana abejingi. Dėl to aistras dėl JAV Prezidento rinkimuose balsų skaičiavimo sąžiningumo šiuo atveju vertinu teigiamai. Mano manymu, tai tik rodo, jog amerikiečiai turi už ką balsuoti ir jiems rūpi demokratija, sąžiningi rinkimai bei kas valdys šalį.

   Galima daryti išvadą, kad šiuo metu JAV stipriai supurtyta, bet išlieka pirmaujanti ir galinga vakarietiško tipo demokratija. Artimiausi metai parodys jos kryptį.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą