2024 m. rugsėjo 22 d., sekmadienis

Žmonės mąsto per mažai, o ne per daug

 

Ne kartą teko girdėti ir skaityti, kad mąstymas sekina ir niekur neveda, visas stresas ir bėdos yra dėl proto ir jo neramios prigimties. Be to žmonės per daug mąsto, todėl pasaulyje išplito overthinking’o epidemija. Žodžiu, per daug dažnai protas ir mąstymas yra kaltinamas dėl visų blogybių, tarsi be proto ir mąstymo galėtume gyventi kasdieniniame gyvenime ir pasaulyje. Mano nuomonė- kiek kitokia.

Žmonės yra linkę skirti daug laiko jaudinimuisi, tuštiems svarstymams, galvojimui apie turimą nuoskaudą, baimę dėl ateities ir t.t. ir pan. Tas mąstymas tampa toks siauras, primityvus ir nuolat apie tą patį (kaip voverė ratu) bei toks intensyvus (dėl teikiamos didelės svarbos), kad gaunasi overthinking. Bet tai neturi nieko bendra su sveiku ir teisingu žmogaus mąstymu! Juk neramios ir besiblaškančios mintys galvoje nėra tikrasis ir teisingas mąstymas. Mes matome gyvenime tai, į ką sutelkiame dėmesį. Visada visko yra žymiai daugiau negu mes pastebime, bet matome tiek, kur sutelkiame dėmesį. Gilus ir platus mąstymas mums yra būtinas ir labai naudingas, tačiau iš tikrųjų daugiausiai mąstome bergždžiai. Net kada galvojame, jog mąstome apie svarbias problemas ir bėdas, kurias norime išspręsti, negatyvios emocijos ir mintys priverčia suktis mūsų mąstymą kaip voverei rate. Tada klaidingas suvokimas bei negatyvios emocijos užvaldo mus ir atitraukia nuo to, kas vyksta akimirką po akimirkos bei nuo platesnio ir išmintingesnio problemos vaizdo. Žmogus pradeda gyventi galvoje. O nuolatinis svarstymas ir ribotas galvojimas apie save ir savo problemą padaro mus ne pilnai ir ne visapusiškai mąstančius. Nuolatinis ir ribotas galvojimas tik apie save bei savo norus ir nenorus mus labai išvargina ir aptemdo protą. Toks nuolatinis susitelkimas į skaudžias, neramias gyvenimo smulkmenas ir gyvenimas išvargusioje, aptemusioje ir silpnai mąstančioje galvoje, veda į iliuzijas, klaidingą gyvenimo suvokimą ir tikrovės suvokimo praradimą. Nuo to gyvenimas tampa kartus, pilnas nesėkmių, o būsenos ir rezultatai ne tokie, kokių norėtume.

Nesakau, kad nereikia skirti rimto dėmesio ir negalvoti kaip išspręsti problemas, ištikusias bėdas ir t.t. Overthinking’as įvyksta ne dėl didelio, teisingo, gero ir produktyvaus mąstymo. Iš viso, galima tvirtai teigti, kad žmonės mąsto per mažai, o ne per daug. Pabrėžiu- žmonės mąsto per mažai. Smegenys taupo energiją, todėl nenori jos švaistyti, jei mano, kad galima apsieiti be mąstymo. Šiandieniniame pasaulyje labai trūksta teisingo ir sveiko mąstymo. Juk mąstymas, kai atliekamas teisingai ir tikslingai, yra produktyvus, kūrybiškas, praktiškas ir naudingas. Viskas, ką žmonės sukūrė pasaulyje, buvo padaryta dėl žmonių teisingo ir tikslingo mąstymo ir žinių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą