2019 m. vasario 16 d., šeštadienis

Visuomenėje vyrauja per didelis apolitiškumas

   Minint šių metų Valstybės atkūrimo dieną tenka pastebėti, jog visuomenėje vyrauja didelis apolitiškumas. Beveik visur su šiuo reiškiniu susiduriu. Su žmogumi kalbėti apie politiką ir rinkimus nėra lengva. Jei ne dirbtinai viešojoje erdvėje labai anksti prasidėjusi Prezidento rinkimų kampanija, būtų mažai ženklų, kad Lietuvoje šį pavasarį vyks referendumai ir net treji rinkimai. Mano pastebėjimu, tai ne tiek dėl baimės, kiek dėl nusivylimo, neapibrėžtumo, netikrumo ir menko tikėjimo tuo, kad viskas gali keistis į gerą. Piliečiai nemato valstybės ateities vizijos. Šalis turi daug prasto ir neefektyvaus valstybės valdymo problemų. Pavyzdžiui, reikalingos švietimo reformos ir universitetų jungimai sukelia būgštavimų, kad nebūtų palaužtas intelektualinis šalies stuburas. Skiriant aukštais valstybės pareigūnais netinkamus asmenis, menkinama valstybės tarnyba.Verslo grupės ir šalį valdančios  politinės- finansinės grupuotės nesibodi pavesti aukštas valstybines pareigas visiškai netinkamus, bet patogius jiems asmenis. Tokia praktika ir dėl tarpusavio kovų to  išėjimas į viešumą labai sumenkina lūkestį matyti efektyviai ir gerai dirbančią valdžią.
   Visgi labai tragiškai į valdžią nereikėtų žiūrėti, nes galime matyti daug teigiamų dalykų. Pavyzdžiui, nors pajamų ir turto nelygybė auga, bet šalis šiaip taip progresuoja. Valstybė ir jos politikai dar sugeba išlaikyti tinkamą geopolitinę kryptį, reikiamas diskusijas ir tinkamą valstybei požiūrį, mąstyseną šalies viduje. Atliekama  sėkmingų reformų ir darbų visuomenės labui. Tikrai nėra taip, kad visi politikai- vagys ir nieko gero nepadaro. Kartais kaip tik visuomenės aktyvumo ir palaikymo trūksta, jog būtų atlikta daugiau gerų darbų.

   Sveikinu visus lietuvius ir Lietuvos valstybės piliečius su Valstybės atkūrimo diena! Linkiu pavasario rinkimų metu išsirinkti tinkamus kandidatus, kurie gebėtų ir norėtų vesti savivaldybes bei visą šalį į šviesesnę ateitį.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą