2020 m. gruodžio 25 d., penktadienis

Kartais reikia tiesiog ramiai pabūti ir pailsėti

 ''Žmogus, kuris kenčia anksčiau nei būtina, kenčia daugiau negu būtina’’             Lucijus Anėjus Seneka- romėnų filosofas stoikas, dramaturgas, valstybės veikėjas ir gamtos tyrinėtojas.

    Šventes pasitinkame būdami karantine. Koronaviruso pandemija pakeitė žmonių gyvenimus. Nuolat skleidžiamos negatyvios žinios, nežinomybė dėl ateities, baimė dėl sveikatos, gamtos stichijos pasaulyje, rūpesčiai dėl darbo ir materialinio lygio išlaikymo verčia sunerimti daugelį žmonių. Jaučiu, kad daugelis labai jaudinasi ir nerimauja dėl to, kas gali atsitikti. Dauguma mūsų dabar susidariusių pavojingų aplinkybių ir reiškinių kontroliuoti negalime, tačiau tik nuo kiekvieno iš mūsų priklauso, kaip priimsime situaciją ir elgsimės nepalankiomis, gąsdinančiomis aplinkybėmis.

   Pasitikti užgriuvusius gyvenimo sunkumus galima įvairiai; ilsėtis, atsipalaiduoti ir stebėti, jaudintis ir nerimauti arba tiesiog įveikti iškilusias kliūtis, pavojus.  Akivaizdu, geriausia blogoje situacijoje- įveikti iškilusias klūtis bei negandas ir toliau kurti sau palankias aplinkybes, gražų gyvenimą. Dėja, ne visas grėsmingas kliūtis ir įvairius varžančius apribojimus mes galime sunaikinti ar pašalinti iš kelio. Žmogus- ne visagalis Dievas. Kartais reikia sustoti, susitaikyti ir ieškoti kitų išeičių, nes kliūčių, negandų ir pavojingų reiškinių įveikimas užtrunka.

   Pats blogiausias variantas- nuolat jaudintis ir nerimauti dėl užgriuvusios negandos, pavojaus sveikatai ir neaiškios ateities. Nes jaudindamiesi , gyvendami pastovioje baimėje mes sustingstame, nejudame į priekį ir nieko nepasiekiame. Tai atima laiką, kuris galėtų būti kūrybingai panaudotas užgriuvusioms problemoms spręsti. Stresas, neigiamų naujienų perteklius, baimė dėl ateities, kažkur skubėjimas- visa tai kenkia jūsų psichinei sveikatai. Pažymėtina, kad nerimas reikalauja didelio kiekio psichinės energijos, kurią galėtume skirti mąstymo veiklai. Todėl efektyviau sutelkti dėmesį į sritis, kurioms atsirado laiko ar tapo aktualios, bei į kurias galima nukreipti savo veiklumą, kūrybingumą ir meilę. Manau, šiuo metu neverta taip jaudintis. Nerimas dėl ateities gali sugniuždyti tavo gražią sielą.

   Kadangi vienu mostu negalime pakeisti aplinkybių ir pašalinti iškilusių grėsmių,varžančių apribojimų, manau puikus variantas yra skirti daugiau laiko būtent sau ir nustoti bėgti, lėkti, stengtis, dirbti, veikti ir pan., neretai vien todėl, kad pabėgtum nuo blogų minčių, nuoskaudų, negeros savijautos, tuštumos ir t.t.  Šiandien Pasaulis verčia mus skirti laiko poilsiui, atsipalaidavimui ir stebėjimui, nes Kūrėjas, matyt, mano, jog to tau reikia. Ir iš ties, ar dažnai skiriate laiko sau- savo vidinei ramybei, atsipalaidavimui nuo rūpesčių, paskaitymui kažko gražaus, vertingo, įkvepiančio?  Poilsis ir atsipalaidavimas žmogui yra būtinas, nes atgaivina jėgas, suteikia energijos, ir sunkumus nugalime su nauja energija. Nors vieną dieną, bent trumpam, pabūk stebėtoju. Pasidžiauk stebėtojo vaidmeniu. Stebėk atidžiai ne tik aplinką, bet ir, galiausiai ir svarbiausia, save. Savęs stebėjimas yra būtinas žmogaus sąmoningumo ir dvasingumo augimui. Stebėk, pajausk kūną, jausmus ir mintis, pamatyk kokios aistros, norai, pagundos pasislėpusios už kasdienės įtampos. Leisk viskam įvykti tavo viduje, nieko nedaryk, nesipriešink, tiesiog ilsėkis ir atsipalaiduok. Tik visiškai atsipalaidavus yra daugiau darnos, daugiau gyvybės, daugiau pusiausvyros. Tik tuomet siela susijungia su kūnu,ypač, kai leidžiame sau būti savimi. Tiesiog ramiai, tyliai būkime. Kai žmogus renkasi buvimą, o ne turėjimą, jis patiria nepalyginamai mažiau nerimo ir nesaugumo, kurį sukelia pavojus prarasti tai, ką turi. Tai visiškai nesisieja su apsnūdimu, pralaimėjimu, nesąmoningumu ar nesugebėjimu atsakyti į gyvenimo iššūkius. Šis pasyvus susitaikymas su esama situacija, nėra atsisakymas planuoti veiklą, adekvačiai iššūkiams elgtis ir ryžtingai, energingai veikti. Savaime suprantama, kad neįmanoma likti pasyviems stebėtojams, stovėti už šoninės linijos ir nedalyvauti žaidime. Negalima neigti gyvenimo, bėgti nuo jo. Tačiau skyrimas laiko tikram poilsiui, atsipalaidavimui, vidiniam stebėjimui ir leidimui įvykti viskam jūsų viduje suteiks tau galimybę pamatyti kaip toliau gyventi, atkurs ryšį su Būtimi, Esatimi, su čia ir dabar. Būtent pats buvimas, buvimas tyloje, o ne darbas ar veikimas, leis jums atkurti pusiausvyrą ir gebėjimą priimti adekvačiai esamą situaciją bei pamatyti, kaip toliau reikia gyventi. Ši praktika tikrai padės surasti išeitis iš siaubingiausių padėčių. Dabar puikus tam laikas! Jeigu jūs nuoširdžiai vadovausitės šiuo patarimu ir tą praktikuosite kiekvieną dieną- tai su laiku taps pačia tikriausia jūsų kasdienine meditacija. Taip labai natūraliai išmoksite medituoti be specialisto pagalbos...Tapsite puikiai medituojančiu žmogumi. Sėkmės Jums!

 

‘‘Visko bijote kaip mirtingi, visko trokštate kaip nemirtingi‘‘      Lucijus Anėjus Seneka- romėnų filosofas stoikas, dramaturgas, valstybės veikėjas ir gamtos tyrinėtojas.

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą